Podział kalorii na makroskładniki zależy od wielu czynników, takich jak poziom aktywności fizycznej, indywidualne preferencje żywieniowe, czy ewentualne ograniczenia zdrowotne. Możemy jednak mniej więcej wyliczyć wartości, które mogą pomóc w rozpoczęciu poprawnie zbilansowanej diety. Głównym parametrem jakim będziemy się posługiwać, będzie aktualna masa ciała.
Załóżmy, że ważę 70kg i dziennie powinnam spożywać 2000 kcal.
Jeśli chcemy zmieniać naszą sylwetkę ,wyliczenia zawsze zaczynamy od białka. Jest to niezbędny element naszej diety, i bierze udział praktycznie w każdym procesie zachodzącym w organizmie. Utrzymuje zdrową skórę, mięśnie i włosy - niezbędny zarówno podczas redukcji jak i zwiększania masy ciała.
Białko:
Zalecane spożycie białka dla osób aktywnych wynosi zwykle od 1,4 do 2,2 gramy na kilogram masy ciała. Przyjmijmy wartość 2 gramy na kilogram masy ciała.
1 gram białka dostarcza około 4 kcal.
Dla 70 kg osoby: 2 g/kg * 70 kg = 140 g białka dziennie.
Kalorie pozyskane z białka:
140 g * 4 kcal/g = 560 kcal.
2000kcal - 560 kcal (białko) = 1440 kcal do rozdysponowania dalej :)
Tłuszcze:
Kolejnym niezbędnym elementem są tłuszcze, dostarczają energii, pomagają wchłaniać witaminy, utrzymują zdrową skórę i organy, oraz wspierają funkcje mózgu.
Zwykle zalecane jest, aby tłuszcze dostarczały 20-35% całkowitego spożycia kalorii. Inne teorie mówią o 0,5g-1g na 1 kg masy ciała. Przyjmijmy wartość 30%.
Dla 2000 kcal dziennie: 0.3 * 2000 kcal = 600 kcal.
1 gram tłuszczu dostarcza około 9 kcal.
Tłuszczu dziennie:
600 kcal / 9 kcal/g = 66,67 g tłuszczu.
2000kcal - 560 kcal (białko) - 600 kcal (tłuszcze) = 840 kcal do rozdysponowania dalej
Zostały nam już tylko węglowodany - ostatnie, ale nie najgorsze, chociaż przez wielu piętnowane. Są one głównym źródłem energii, ale także wspierają funkcjonowanie mózgu, mięśni i komórek. Niezbędne zwłaszcza u sportowców i osób pracujących fizycznie. 1 gram węglowodanów dostarcza około 4 kcal.
840 kcal / 4 kcal/g = 210 g węglowodanów
Popularny jest również podział makroskładników z zasadą 1/3 to prosta metoda, która sugeruje, że około jednej trzeciej całkowitej ilości kalorii spożywanych w ciągu dnia powinno pochodzić z każdego z trzech głównych makroskładników: białek, tłuszczów i węglowodanów.
W takim przypadku, przy moich 2000 kalorii dziennie, około 666 kalorii powinno pochodzić z białek, 666 kalorii z tłuszczów i kolejne 666 kalorii z węglowodanów. Uwzględniając wartości kaloryczne makroskładników mamy:
Białko
666 kcal / 4 kcal = 166,5 g białka dziennie
Węglowodany
666 kcal / 4 kcal = 166,5 g węglowodanów dziennie
Tłuszcze
666 kcal / 9 kcal = 74g tłuszczu dziennie
Jak widać wartości wynikające z różnych metod obliczeniowych odbiegają od siebie. Podział kalorii na makroskładniki powinien być dostosowany do Twoich indywidualnych potrzeb i preferencji, nie każdy jest w stanie dostarczać aż taka ilość białka, lub z różnych powodów, chociażby zdrowotnych, bardzo ogranicza węglowodany. Warto monitorować postępy oraz stan zdrowia i modyfikować plan żywieniowy w miarę potrzeb. Jeżeli samodzielnie nie jesteśmy w stanie osiągać wymarzonych wyników, polecam skonsultować się ze mną, dietetykiem lub innym specjalistą :)
BIAŁKO = 2g/1kg mc , TŁUSZCZ 30%, WĘGLOWODANY - pozostałe kalorie